دکتر صادقی قهرودی
متخصص قلب و عروق ، آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی

مضرات سیگار برای قلب چیست؟

شما احتمالا می دانید که سیگار کشیدن باعث بیماری های تنفسی و سرطان ریه میشود. اما آیا میدانید این کار شما را بیشتر در خطر حمله قلبی نیز قرار می دهد؟

هر سیگاری که می کشید شما را بیشتر در خطر حمله قلبی قرار می دهد. تقریبا یک مورد از هر ۵ مورد مرگ های مرتبط با حمله قلبی به طور مستقیم با مضرات سیگار در ارتباط هستند.

افرادی که دو تا چهار بار سیگار می کشند، بیشتر در خطر حمله قلبی قرار دارند. این خطر برای خانم هایی که هم سیگار می کشند و هم از داروهای ضد باروری استفاده میکنند بزرگ تر است.

مضرات سیگار اطرافیان شما را هم درگیر خواهد کرد. تنفس دود دوم سیگار میتواند باعث بیماری های قلبی و سرطان ریه در کسانی که سیگاری نیستند شود.

مضرات سیگار برای بیماری های قلبی چیست؟

نیکوتینی که در سیگار وجود دارد:

  • مقدار اکسیژن دریافتی قلب شما را کاهش می دهد
  • فشار خون شما را بالا می برد
  • ضربان قلب شما را تندتر میکند
  • احتمال ایجاد لخته ی خون را افزایش می دهد، چیزی که میتواند منجربه حمله قلبی یا سکته مغزی شود
  • به قسمت های درونی عروق خونی شما آسیب می رساند، مانند عروق خونی قلب شما

ترک سیگار

ترک سیگار چه کمکی میکند؟

سریعا بعد از قطع مصرف سیگار، شانس ابتلا به بیماری های قلبی ویا فشار خون بالا افت خواهد کرد. بعد از ۱ تا ۲ سال از ترک سیگار، احتمال خیلی کمی برای ابتلا به بیماری های قلبی دارید.

البته، ترک این عادت باعث کاهش احتمال ابتلا به سرطان ریه و خیلی دیگر از انواع سرطان ها، آمفیزم و دیگر مشکلات جدی سلامتی میشود.

چگونه سیگار را ترک کنید

این کار با یک برنامه ریزی پیش می رود. یک روزی را برای توقف سیگار کشیدن تعیین کنید و سپس به آن برسید. دلایل خود برای ترک سیگار را بنویسید. تمام این دلایل را هر روز بخوانید، قبل و بعد از ترک کردن. مضرات سیگار را یادآور شوید.

از زمان سیگار کشیدن، علت سیگار کشیدن و کارهایی که هنگام سیگار کشیدن انجام می دهید یادداشتی تهیه کنید. شما خواهید آموخت که چه چیزهایی باعث سیگار کشیدن در شما میشوند.

شما ممکن است قبل از ترک کامل بخواهید ابتدا سیگار کشیدن در بعضی موقعیت های خاص را متوقف کنید، مانند هنگام استراحت بین کار یا بعد از ناهار.

لیستی از کارهایی که میتوانید به جای سیگار کشیدن انجام دهید تهیه کنید. آماده باشید هنگامی که میخواهید سیگار بکشید، کار دیگری به جای آن انجام دهید.

از پزشک خود در مورد داروها، آدامس ها و پچ های نیکوتینی سوال کنید. بعضی افراد این موارد را کمک کننده می دانند. برای تهیه بعضی از این موارد باید نسخه ی پزشک داشته باشید. بقیه آن ها بدون نسخه در دسترس هستند، یعنی نیازی به نسخه ی پزشک ندارید.

یه یک گروه یا برنامه ی حمایتی از ترک سیگار بپیوندید. به خانواده و دوستان خود اجازه دهید بدانند که سیگار را میخواهید ترک کنید، و از آن ها بخواهید حمایتتان کنند.

چگونه از سیگار کشیدن مجدد خودداری کنم؟

با خود سیگار، کبریت و فندک همراه نداشته باشید. تمام این موارد که سیگار کشیدن را به یاد شما می آورند، باید کنار گذاشته شوند.

اگر با کسی که سیگار می کشید زندگی میکنید، از او بخواهید که در کنار شما سیگار نکشد، یا بهتر از آن همراه با شما ترک کند.

روی چیزهایی که از دست داده اید تمرکز نکنید. در مورد زندگی سالم تری که بدست خواهید آورد بیاندیشید.

زمانی که واقعا نیاز به کشیدن سیگار داشتید، یک نفس عمیق بکشید. نفستان را ۱۰ ثانیه حبس کنید و آن را آرام بیرون دهید. این کار را تا زمانی که نیاز به سیگار کشیدنتان از بین رفت تکرار کنید.

سیگار

دستان خود را مشغول نگه دارید. طراحی کردن، بازی با مداد یا تکه ای چوب، یا کار با رایانه.

کارهایی که با سیگار کشیدن در ارتباط هستند را تغییر دهید. به جای سیگار کشیدن در اوقات فراغت، پیاده روی کنید یا کتاب بخوانید.

تا وقتی که بتوانید از افراد، مکان ها و موقعیت هایی که با سیگار کشیدن در ارتباط هستند دوری کنید. با کسانی که سیگار نمی کشند وقتتان را بگذرانید. به جاهایی بروید که نتوانید در آن ها سیگار بکشید، مثل سینما، موزه، فروشگاه ها ویا کتاب خانه ها.

غذا یا محصولات شیرین را جاگزین سیگار کشیدن نکنید. هنگامی که نیاز به کشیدن سیگار دارید غذاهای کم کالری و سالم (مانند هویج، ساقه کرفس و آب نبات های سفت و بدون قند) بخورید یا آدامس بجوید تا از اضافه وزن پیشگیری کنید.

مقداری زیادی مایعات بنوشید، اما الکل و نوشیدنی های کافئین دارتان را محدود کنید. ممکن است آن ها تمایل شما به سیگار را افزایش دهند.

ورزش. این کار به حذف استرس و آرامش شما کمک میکند. قبل از ترک یک برنامه ی ورزشی را در نظر داشته باشید.

برای ترک کمک بگیرید. درمورد پیشرفتتان با بقیه صحبت کنید. به انجام آن افتخار کنید.

با پزشک خود یک برنامه جهت استفاده از جایگزین های بدون نسخه ی نیکوتین یا داروهای نیازمند نسخه طراحی کنید.

بعد از ترک سیگار چه احساسی خواهم داشت؟

احتمال برای مدتی سخت و دشوار خواهد بود، اما ارزشش را دارد.

ممکن است میل به سیگار داشته باشید، تحریک پذیر شوید، احساس گرسنگی کنید، اغلب سرفه کنید، سردرد بگیرید یا در تمرکز کردن مشکل داشته باشید. این علائم ترک به دلیل این که بدن شما از نیکوتین استفاده می کرده است ایجاد میشوند، نیکوتین یک ماده فعال در سیگار است.

شما احتمالا متوجه خواهید شد که بیشتر علائم تا دو هفته بعد از ترک ایجاد میشوند. وقتی آن ها به وقوع پیوستند، به یاد داشته باشید که چرا سیگار را ترک کرده اید و مضرات سیگار را به خاطر آورید. به خودتان بگویید این ها علائمی هستند که به دلیل بهبودی بدنتان و عدم استفاده از سیگار ایجاد شده اند.

علائم ترک ماندگار نخواهند بود. آن ها در ابتدای ترک شدید خواهند بود اما بعد از ۱۰ تا ۱۴ روز از بین خواهند رفت.

ممکن است همچنان بخواهید سیگار بکشید، به خصوص با بعضی افراد خاص یا مکان های که قبلا در آن ها سیگار می کشیده اید. اگر دوباره سیگار کشیدید، دوباره شروع کنید. بیشتر افراد قبل از یک ترک موفقیت آمیز، سه بار ترک کرده اند. برنامه ریزی کنید و درمورد این موضوع که اگر دوباره نیاز شدید به مصرف سیگار داشتید چه کاری باید انجام دهید فکر کنید.

دکتر محسن صادقی قهرودی استادیار دانشگاه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص بالون آنژیوپلاستی و والوپلاستی

همین الان مشاوره بگیر