دکتر صادقی قهرودی
متخصص قلب و عروق ، آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی

تفاوت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی را بیشتر بشناسید

آنژیوگرافی کرونری که کاتتریزاسیون قلبی نیز نامیده می شود، عملی است که وجود شریان های کرونری تنگ یا مسدود شده را در بدن تشخیص می دهد. ولی آنژیوپلاستی که مداخله کرونری از طریق پوست (PCI) نیز نامیده می شود، یک روش درمانی است که به وسیله باز کردن شریان کرونری تنگ شده یا مسدود شده، باعث افزایش جریان خون رونده به عضله قلب می شود. در ادامه به تفاوت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی اشاره شده است.


آنژیوپلاستی و آنژیوگرافی کرونری می توانند بلافاصله پس از یک حمله قلبی یا ابتلا به آنژین انجام شوند. اغلب جهت بدست آمدن اطلاعات بیشتر در ارتباط با شدت و وسعت بیماری قلبی و همچنین سنجش عملکرد قلب، بیمار به انجام آنژیوگرافی ارجاع داده می شود. دانستن این اطلاعات می تواند در تصمیم گیری در ارتباط با انتخاب مناسب ترین روش درمانی برای فرد به او و پزشک مورد نظر در درمان کمک کند. از جمله این روش های درمانی می توان به آنژیوپلاستی، جراحی بای پس و مصرف دارو اشاره کرد. امکان دارد در حین آنژیوگرافی، آنژیوپلاستی نیز به عنوان بخشی از این فرایند برای بیمار انجام شود.

آنژیوپلاستی یک روش درمانی است که در آن جهت باز شدن یک شریان تنگ یا مسدود شده و همچنین افزایش جریان خون رونده به عضله قلب، از یک لوله فلزی تور مانند (استنت) استفاده می شود. باز کردن یک شریان تنگ شده بوسیله ی استنت (توری فلزی) و بالون زدن منجر به کاهش علائم آنژین و داشتن کیفیت بهتری از زندگی می شود.

چگونگی عملکرد قلب

قلب خون را به وسیله شریان ها و دیگر عروق خونی به سرتاسر بدن پمپاژ کرده و به فرد امکان راه رفتن، حرف زدن و فکر کردن می دهد. یک بیمار ی قلبی اغلب هنگامی آغاز می شود که شریان های کرونری خون رسان به قلب شروع به تنگ شدن می کنند. هنگام تصمیم گیری درباره انجام آنژیوپلاستی یا آنژیوگرافی شریانی، گفتگو با پزشک، پرستار و دیگر متخصصان حوزه سلامت و دانستن تفاوت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی جهت کسب تمامی اطلاعات مورد نیاز، اهمیت دارد.

ممکن است در ذهن فرد سوالاتی از قبیل موارد زیر ایجاد شود:

– تفاوت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی در چیست؟

– چرا به آنژیوپلاستی یا آنژیوگرافی نیاز دارم؟

– چه آزمایش ها و راه های درمانی دیگری وجود دارند؟

– اگر تصمیم بگیرم که هیچ کاری انجام ندهم چه اتفاقی می افتد؟

مطلب مرتبط: آنژیو قلب چیست.

آنژیوگرافی کرونری قلب

مزایای آنژیوگرافی کرونری قلب

طبق آنچه در قبل گفته شد آنژیوگرافی عملی است که تنگی یا انسداد موجود در شریان های کرونری را نشان می دهد و تصاویری از شریان های فرد بدست می آورد. آنژیوگرافی کرونری برای بدست آوردن تصاویر اشعه ایکس (آنژیوگرام) از شریان های کرونری استفاده می شود. این تصاویر وسعت و محل هر گونه تنگی یا انسدادی را نشان می دهد؛ که ممکن است مانع جریان یافتن آسان خون به عضله قلب شود. بسته به محتویات تصاویر، امکان دارد فرد به درمان به وسیله آنژیوپلاستی یا جراحی پیوند بای پس شریان کرونری نیاز داشته باشد.

در صورت نیاز، پس از انجام یک آنژیوگرافی، آنژیوپلاستی نیز می تواند بلافاصله برای بیمای تجویز شود.

مزایای آنژیوپلاستی قلب

از این روش درمانی برای شریان های کرونری تنگ یا مسدود شده استفاده می شود. در این روش با استفاده از یک بالون و معمولا یک استنت، شریان تنگ شده را باز می کند. جریان خون رونده به قلب را افزایش می دهد به همین ترتیب امکان دارد فرد هیچ علائم آنژینی را تجربه نکرده و یا کمتر تجربه کند و علاوه بر آن از داشتن یک زندگی با کیفیتی بهتر لذت ببرد.

آماده شدن قبل از انجام آنژیوپلاستی و آنژیوگرافی

امکان دارد، آنژیوگرافی کرونری به جای رفع فوری یک مشکل، با هدف بررسی سلامت قلبی فرد انجام شود. بسته به اظطراری بودن شرایط فرد، ممکن است پس از بستری شدن فرد در بیمارستان به دنبال یک حمله قلبی یا آنژین ناپایدار، برای او آنژیوگرافی و یا آنژیوپلاستی تجویز و انجام شود. در غیر اینصورت، فرد می تواند با داشتن علائمی پایدار تر این فرایند را به صورت سرپایی یا بدون نیاز به بستری انجام دهد.

در این مورد، بیمار چند روز یا چند هفته قبل از انجام این فرایند در یک مرکز پزشکی به صورت اولیه پذیرش می شود. در زمان حضور در کلینیک یا زمانی که فرد برای انجام آنژیوگرافی کرونری مراجعه می کند، احتمال دارد از او خواسته شود تا آزمایشات قلبی مانند یک آزمایش الکتروکاردیوگرام (نوار قلب)، اشعه ایکس از قفسه سینه و یا آزمایشات خونی انجام دهد. قبل از رفتن به بیمارستان فرد باید نکاتی را رعایت کند این نکات عبارتند از:

  • در ارتباط با سابقه پزشکی، حساسیت ها و داروهای خود فکر کند؛ زیرا قبل از انجام فرایند در ارتباط با این موارد از او سوال پرسیده می شود.
  • از یک دوست یا آشنا درخواست کند تا او را به خانه رسانده و از آنجایی که نباید شب بعد از این فرایند تنها باشد در کنار او شب را سپری کند.
  • احتمال دارد فرد به مدت چند روز قادر به رانندگی نباشد.
  • در صورتی که فرد در شهری دیگر زندگی می کند باید یک شب را در نزدیکی بیمارستان سپری کند.
  • بیمار باید در ارتباط با این مورد با پزشک یا پرستار خود صحبت کرده و هر گونه شرایط لازم را فراهم کند.
  • فرد مخصوصا در هنگامی که دارو های رقیق کننده خون مصرف می کند باید در ارتباط با قطع مصرف یا ادامه دادن دارو های مصرفی خود با پزشک یا پرستار خود صحبت کند.
  • همچنین، باید مدت زمان لازم برای خودداری از خوردن و نوشیدن قبل از عمل بررسی شود.

آمادگی قبل از عمل در بیمارستان

هنگامی که فرد به بیمارستان مراجعه می کند، پزشک یا پرستار این فرایند را به همراه خطرات آن برای او توضیح داده و قادر است تا هر گونه سوال بیمار یا خانواده او را پاسخ دهد. گاهی اوقات، دیگر آزمایش ها می توانند برای سنجش فشار خون در حفرات قلب، بررسی عملکرد دریچه های قلب و اطمینان از پمپاژ مناسب قلب انجام شوند.

  • قبل از انجام فرایند، لوله ای درون وریدی در یک ورید در پشت دست یا در بازوی فرد جایگذاری می شود. در صورت نیاز، دارو ها از این طریق به بیمار داده می شوند.
  • از بیمار خواسته می شود تا یک گان بیمارستانی پوشیده و موهای ناحیه ای از بازو یا کشاله ران او جهت ورود کاتتر قلبی تراشیده می شود.
  • به بیمار یک داروی آرام بخش داده می شود تا به او در آرام شدن کمک کند. این کار فرد را مقداری خواب آلود می کند اما به گونه ای خواهد بود تا فرد بتواند از دستورات پزشک پیروی کند.
  • تمامی دارو های خود را با خود به بیمارستان بیاورید.
  • ممکن است پزشک به بیمار دستور دهد تا قبل از انجام آزمایش مصرف برخی دارو ها را قطع کند.
  • در صورتی که فرد به ماده حاجب (گاهی اوقات رنگ نامیده می شود)، ید یا غذا های دریایی حساسیت دارد باید به پزشک یا پرستار خود اطلاع دهد.

صحبت کردن در مورد دارو های مصرفی خود از جمله موارد زیر ضروری است:

  • دارو های رقیق کننده خون مانند وارفارین، کلوپیدوگرل، دابیگاتران، تیکاگرولر و آسپیرین
  • دارو های دیابت از جمله انسولین
  • دارو های دیورتیک یا مدر (ادرار آور)
  • مکمل ها و دارو های بدون نسخه

مراحل انجام آنژیوگرافی

مراحل انجام آنژیوگرافی کرونری

آنژیوگرافی کرونری معمولا حدود ۳۰ دقیقه به طول می انجامد. متخصص قلب و تیم درمان، فرد و پیشرفت فرایند را بر روی یک صفحه نمایش زیر نظر خواهند داشت. اغلب افراد آنژیوگرام را آسان تر از چیزی که تصور داشتند می یابند و معمولا بیان می کنند که به ندرت درد یا ناراحتی را در حین فرایند احساس کرده اند. هر گونه درد یا ناراحتی که ممکن است بیمار تجربه کند در حین فرایند با دقت به وسیله تیم درمان بررسی می شود. احساس اندکی فشار در هنگام وارد شدن کاتتر به درون شریان عادی می باشد؛ اما این مورد در ارتباط با عروق خونی صدق نمی کند.

۱- آماده کردن محل تزریق: فرد در زیر یک دوربین اشعه ایکس در یک آزمایشگاه آنژیوگرافی دراز خواهد کشید. محل ورود کاتتر در بازو یا کشاله ران تمیز شده و به وسیله پوشش های استریل پوشیده می شود. پزشک به این ناحیه داروی بی حسی موضعی تزریق می کند.

۲- وارد کردن یک غلاف در هنگام بی حس بودن ناحیه: یک لوله باریک (غلاف) به درون شریان وارد می شود. گاهی اوقات، یک لوله اضافی نیز جهت بررسی فشار موجود در سمت راست قلب به درون ورید کشاله ران وارد می شود.

۳- وارد کردن کاتتر: یک کاتتر (لوله پلاستیکی منعطف و باریکی است که کاتتر قلبی نیز نامیده می شود) به درون غلاف هدایت می شود. این کاتتر در درون شریان هدایت می شود تا به بخشی از آئورت برسد که بسیار نزدیک به قلب بوده و شریان های کرونری از آن قسمت شروع می شوند.

۴- آشکار کردن شریان های کرونری: یک مایع حاجب ویژه که مخصوص اشعه ایکس می باشد به درون کاتتر تزریق می شود. شریان های کرونری در تصاویر عادی اشعه ایکس آشکار نمی شوند؛ به همین دلیل این مایع حاجب جهت آشکار کردن جریان خون در شریان های کرونری و نشان دادن هر گونه نواحی تنگی استفاده می شود.

۵- گرفتن تصاویر اشعه ایکس: در هنگام گرفته شدن تصاویر اشعه ایکس، دراز کشیدن به صورت صاف و بدون حرکت ضروری است. ممکن است در هنگام گرفته شدن تصاویر اشعه ایکس از قلب و شریان های کرونری از فرد خواسته شود تا نفس خود را حبس کند.

مراحل انجام آنژیوپلاستی

در صورتی که تصاویر بدست آمده از آنژیوپلاستی نمایانگر تنگی یا انسدادی باشد که می تواند فورا درمان شود، امکان دارد متخصص قلب تصمیم بگیرد تا فرایند را ادامه داده و آنژیوپلاستی رگ را به صورت یکباره انجام دهد. فرایند انجام شده برای یک آنژیوپلاستی بسیار شبیه به فرایند آنژیوگرافی است که در آن یک بالون و استنت به همان شریان وارد می شوند.

۱- بالون و استنت در بخش تنگ شده شریان قرار می گیرند.

۲- بالون متورم شده، استنت باز شده و پلاک را به عقب و به سمت دیواره شریان فشار می دهد.

۳- بالون دوباره کوچک و خارج شده و استنت باز کننده شریان در جای خود باقی می ماند.

۴- شریان باز شده جریان خون رونده به عضله قلب را بهبود می بخشد.

وظیفه ی استنت در قلب چیست؟

استنت یک لوله فلزی تور مانند است که می تواند به درون شریان تنگ شده وارد شود.

استنت به عنوان یک چهارچوب حمایتی داخلی عمل کرده و با فشار دادن پلاک به عقب و به سمت دیواره شریان، شریان را باز نگه می دارد. استنت اغلب به دارویی آغشته است که به آرامی در نواحی اطراف آزاد شده و به کاهش خطر تشکیل یک لخته و مسدود شدن شریان کمک می کند. به این نوع استنت، استنت آغشته به دارو می گویند.

استنت گذاری در قلب

مراقبت های بعد از آنژیوپلاستی و آنژیوگرافی کرونری

بعد از انجام آنژیوگرافی و یا آنژیوپلاستی، غلاف موجود در بازو یا کشاله ران بیرون کشیده شده و فرایند خاتمه می یابد. برای پایان دادن به هر گونه خونریزی و بسته شدن محل برش، یک بست به درون شریان وارد شده و یا به حداکثر به مدت ۲۰ دقیقه بر روی آن ناحیه فشار وارد می شود. اغلب برای بستن شریان دست (رادیال) در بازو از یک باند فشاری استفاده می شود. باند فشاری مانند یک دست بند متورم شونده بوده و می تواند باد شود تا محکم بر روی بازو نشسته و جهت جلوگیری از خونریزی فشار کافی اعمال کند.

در صورتی که کاتتر به درون کشاله ران وارد نشده باشد، فرد باید بعد از مدتی کوتاه پس از فرایند قادر به نشستن و راه رفتن باشد. با این حال، در صورتی که ناحیه کشاله ران استفاده شده باشد، فرد نیاز دارد تا به مدت چند ساعت به صورت صاف دراز بکشد. فرد می تواند در عصر همان روز و یا در روز بعد به خانه برود. از آنجایی که بیمار خود قادر به رانندگی نمی باشد، باید با فردی هماهنگ کند تا او را به خانه برساند. قبل از رفتن به خانه، یک پرستار نحوه بررسی خونریزی در محل و اقدامات لازم در صورت خونریزی را به بیمار آموزش خواهد داد.

در صورتی که از ناحیه کشاله ران استفاده شده باشد، از فرد خواسته می شود تا به مدت یک هفته از فعالیت های شدید و بلند کردن اجسام سنگین خودداری کند. در صورتی که ناحیه مچ دست استفاده شده باشد، فرد باید به مدت ۴۸ ساعت از کشیدن یا هل دادن در ها اجتناب کند.

مطلب مرتبط: تغذیه بعد از آنژیوگرافی

خطرات آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی

همانند تمامی فرایند های پزشکی، همراه با آنژیوپلاستی و آنژیوگرافی کرونری خطرات و مزایایی وجود دارند. عوارض جزئی می توانند شامل موارد زیر شوند:

۱- ترشحات جزئی از ناحیه ورود: در این مورد می توان یک باند بر روی ناحیه اعمال کرد. در صورت وجود خونریزی های آشکار تر، تورم و درد باید با اورژانس تماس گرفته شود زیرا این یک عارضه جدی است.

۲- کبودی در ناحیه ورود کاتتر: این مورد نسبتا شایع است. در صورتی که این ناحیه دردناک نبوده و یا به نظر بدتر نمی شود نباید بیش از حد نگران شد. تغییر رنگ ناشی از کبودی می تواند برای چند هفته باقی بماند.

۳- حساسیت به ماده حاجب که سبب مواردی مانند راش پوستی می شود: فرد باید قبل از انجام فرایند هر گونه حساسیت خود را با متخصص قلب در میان بگذارد.

  • به احتمال بیشتر، فرد بسته به موارد زیر به عوارض دچار می شود:
  • هر چه فرد سن بالاتری داشته باشد، در معرض خطر بیشتری قرار دارد.
  • از قبل برنامه ریزی شدن یا اورژانسی بودن عمل. درمان های اورژانسی همواره خطر بیشتری به همراه دارند زیرا زمان کمتری برای برنامه ریزی آن وجود داشته و بیمار برای شروع آن حال مناسبی ندارد.
  • ابتلا به بیماری کلیوی. ماده حاجب استفاده شده در حین یک آنژیوگرافی گاهی اوقات می تواند سبب آسیب بیشتر به کلیه ها شود.
  • داشتن یک یا بیش از یک شریان کرونری مسدود شده
  • داشتن سابقه بیماری جدی قلبی

عوارض شدید تر رایج نیستند اما با این حال می توانند شامل موارد زیر شوند:

  • خونریزی شدید. نیاز به تماس با اورژانس دارد.
  • آسیب دیدن شریان دست یا کشاله ران در اثر کاتتر. احتمالا می تواند خونرسانی به عضو را تحت تاثیر قرار دهد.
  • حمله قلبی
  • سکته مغزی
  • آسیب به کلیه ها که در اثر ماده حاجب ایجاد می شود.
  • آسیب بافتی که به وسیله اشعه ایکس به وجود می آید. (در صورت طولانی شدن فرایند)
  • مرگ

آیا آنژیوپلاستی به تنهایی برای درمان بیماری قلبی کافی است؟

آنژیوپلاستی درمانی برای بیماری قلبی نمی باشد. آنژیوپلاستی می تواند به کنترل علائم کمک کند اما قادر به برطرف کردن مشکل قلبی زمینه ای که در ابتدا علائم را به وجود آورده است نمی باشد. جهت کاهش خطر ابتلا به مشکلات قلبی بیشتر، فرد نیاز خواهد داشت تا تغییراتی را در سبک زندگی خود به وجود آورده و آن ها را حفظ کند.

مواردی که فرد می تواند برای کاهش خطر ابتلا به حمله قلبی و سکته مغزی انجام دهد:

  • ترک سیگار
  • مصرف دارو ها
  • داشتن رژیم غذایی مناسب برای قلب و مصرف نوشیدنی های مناسب
  • داشتن تحرک بیشتر
  • کاهش وزن

رعایت نکات لازم پس از انجام آنژیوپلاستی

در درصد کوچکی از موارد، شریان کرونری می تواند دوباره در همان محل تنگ شده و علائم آنژین را به وجود آورد. در این صورت، این بازگشت معمولا در ۶ ماه اول پس از عمل رخ می دهد. ممکن است، شریان کرونری در محلی دیگر نیز به تنگی دچار شود. ضروری است تا بیمار دارو ها را به گونه تجویز شده مصرف کند و جهت کاهش خطر عود کردن بیماری، سبکی از زندگی داشته باشد که برای سلامت قلب مفید است.

در صورتی که فرد پس از آنژیوپلاستی به آنژین یا درد سینه دچار شود، می تواند از برنامه عملیاتی آنژین پیروی کند. فرد باید ظرف ۲۴ ساعت پس از یک حمله آنژین با پزشک خود صحبت کرده تا درمان مناسب را دریافت کند.

مراقبت بعد از آنژیوپلاستی

مصرف دارو بعد از انجام آنژیوپلاستی و آنژیوگرافی

احتمال دارد قبل از ترک بیمارستان برای بیمار دارو تجویز شود. مصرف دارو ها بخشی مهمی از درمان می باشد. برای اینکه دارو ها موثر واقع شوند فرد باید آن ها را به صورت منظم و به گونه ای مصرف کند که پزشک توصیه کرده است.

در صورتی که فرد قبلا تحت آنژیوپلاستی قرار گرفته باشد، مصرف داروهایی مانند آسپرین، کلوپیدوگرل یا تیکاگرلور برای جلوگیری از تشکیل لخته های خونی بر روی استنت و مسدود شدن شریان، مورد نیاز خواهند بود. در صورتی که بیمار مکمل ها یا دارو های بدون نسخه مصرف می کند، این موضوع باید با پزشک در میان گذارده شود؛ زیرا برخی موارد می توانند تاثیر نامطلوبی بر روی داروی تجویز شده بر جای بگذارند. بدون مشورت با پزشک یا پرستار نباید مصرف داروهای تجویز شده را قطع کرد. قطع مصرف این دارو ها به صورت ناگهانی می تواند وضعیت بیمار را به طرز قابل توجهی بدتر کند.

قرص های اختلال نعوظ نباید به همراه اسپری GTN یا قرص های نیترات مصرف شوند. این داروها باید با ۲۴ ساعت فاصله مصرف شوند، چنین ترکیبی از داروها می تواند سبب افتی شدید در فشار خون شود که آن نیز منجر به گیجی، غش کردن یا حتی یک حمله قلبی می شود. در صورتی که در ارتباط با دارو ها یا عوارض ناخواسته آن ها هر گونه سوال یا نگرانی دارید لطفا با پزشک، پرستار یا دارو ساز خود در میان بگذارید. امکان دارد گزینه های دیگری نیز وجود داشته باشند و در آن صورت دارویی تجویز می شود که برای شما مناسب می باشد.

توانبخشی قلبی

شرکت در کلاس های توانبخشی قلبی، فرد و خانواده او را حمایت کرده و به آن ها اطلاعاتی درباره نحوه زندگی مناسب با بیماری قلبی ارائه می دهد. توانبخشی قلبی می تواند در موارد زیر به فرد کمک کند:

۱- بازگشت سریع تر به کار و دیگر فعالیت ها

۲- کاهش احتمال ابتلا به آنژین صدری و اضطراب

۳- بهبود سطح تناسب اندام

مطلب مرتبط: ورزش های ساده بعد از آنژیوپلاستی قلب

چه مدت بعد از آنژیوگرافی می توان به خانه رفت؟

بعد از آنژیوپلاستی یا آنژیوگرافی کرونری، اغلب افراد ظرف ۱ تا ۲ روز پس از بازگشت به خانه فعالیت های عادی و روزمره خود را از سر می گیرند. بسته به شرایط فرد، زمان از سرگیری فعالیت های روزانه می تواند کمتر یا بیشتر باشد. بیمار می تواند این مورد با متخصص قلب خود در میان بگذارد.

برگشت به کار بعد از آنژیوگرافی

هر چند که این مورد بسته به طبیعت شغل فرد و دیگر وقایع قلبی متفاوت است اما بسیاری از افراد می توانند پس از ۲ تا ۵ روز بر سر کار بازگردند. در ارتباط با موارد مورد انتظار با پزشک متخصص قلب، پرستار یا دیگر متخصصان سلامت گفتگو کنید.

رانندگی بعد از آنژیوگرافی

فرد باید حداقل ۲ روز پس از آنژیوپلاستی از رانندگی کردن خودداری کند. همچنین، در صورتی که فرد تحت عمل آنژیوپلاستی قرار گرفته باشد قبل از رانندگی کردن باید ۴۸ ساعت پس از عمل صبر کند تا از عوارض خونریزی احتمالی پیشگیری شود. در صورتی که فرد به عوارضی ناشی از این فرایند دچار شود و یا حمله قلبی را تجربه کرده که به انجام آنژیوپلاستی منجر شده است، باید تا زمانی که ترخیص پزشکی به او داده نشده از رانندگی کردن اجتناب کند. این زمان معمولا برای رانندگی ماشین ۲ هفته می باشد.

اگر دچار آنژین شدیم چیکار کنیم؟

این درد می تواند در ۳ سطح باشد.

سطح ۱

– هر کاری را که در حال انجام آن هستید متوقف کرده و استراحت کنید.

– حال خود را برای یک فرد بازگو کنید.

– یک پاف از اسپری GTN مصرف کرده یا یک قرص زیر زبان خود قرار دهید.

سطح ۲

– در صورتی که پس از ۵ دقیقه علائم برطرف نشدند، یک پاف دیگر از اسپری GTN را مصرف کرده یا یک قرص دیگر زیر زبان خود قرار دهید.

سطح ۳

– در صورتی که پس از ۵ دقیقه علائم برطرف نشدند، با این آنژین مانند یک حمله قلبی رفتار کرده و به وسیله تماس با اورژانس یک آمبولانس درخواست کنید.

– در صورت توصیه افراد سرویس اورژانس، یک قرص آسپرین بجوید.

– در صورتی که علائم برطرف شدند، می توانید به آرامی فعالیت های خود را از سر گیرید.

مهم: در صورتی که تعداد، شدت و مدت آنژین افزایش یابد و با مقدار کمی فعالیت یا در حال استراحت بروز دهد باید ظرف ۲۴ ساعت آینده با پزشک خود ملاقات کنید.

 

دکتر محسن صادقی قهرودی متخصص قلب و عروق و فلوشیپ فوق تخصصی آنژیوپلاستی

تفاوت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی را بیشتر بدانید

همین الان مشاوره بگیر