دکتر صادقی قهرودی
متخصص قلب و عروق ، آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی

چرا قلبم تیر می کشه | ۱۲ علت مهم تیر کشیدن قلب

وقتی قلب شما تیر می کشد، ممکن است یک خطر جدی برایتان باشد. اما نگران نشوید؛ تیر کشیدن قلب همیشه هم مهم نیست و در مواقع زیادی، ارتباطی با قلب ندارد. زمانی این تیر کشیدن خطر محسوب می شود؛ که منشأ آن یک بیماری خطرناک باشد. یا دچار یک حمله قلبی شده باشید. علامت هایی که کنار این درد، اتفاق می افتد؛ برای تشخیص مهم هستند. دلایلی که ممکن است باعث شود فکر کنید، قلبتان تیر می کشد اینهاست.

پ ن مهم: وقتی صحبت از تیر کشیدن قلب می کنیم، حتما به معنای درد قلب نیست. این اصطلاحی است که در بین بیماران زیادی رواج دارد، اما در مواقع بسیاری اصلا این درد قلب نیست و فقط تصور می کنید که این درد، تیر کشیدن قلب است. به بیان بهتر، اگر تیر کشیدن در ناحیه قفسه سینه مربوط به قلب نباشد؛ در حقیقت این قلب نیست که تیر می کشد. ما در اینجا تنها اصطلاحی را که عموما به کار می برند، به کار برده ایم.

دلایلی که باعث تیرکشیدن قلب می شود چیست

علل قلبی مهم:

 

  1. آنژین صدری

یکی از بیماری هایی که می تواند درد تیرکشنده ایجاد کند، آنژین قلبی است. آنژین وقتی است که، که شریانهای کرونر قلب (رگ هایی که خود قلب را تغذیه می کنند) بعد از ورزش، فعالیت های سنگین و یا نیمه سنگین دچار  انسداد شود. در حالت های ورزش و فعالیت سنگین نیاز قلب به خونرسانی و اکسیژن بیشتر می شود و در این حالت رگها، جوابگوی نیاز قلب نیستند و خون به اندازه کافی به عضله قلب نمی رسد. پس دچار یک درد تیز می شود که  ممکن است به بازو٬ انگشت کوچک دست چپ٬ فک و گردن هم سرایت کند.

آنژین در حقیقت به چند دسته تقسیم می شود، آنژین پایدار، آنژین ناپایدار، آنژین واریانت، آنژین شبانه و آنژین دکوبیتوس. دانستن این اصطلاحات در این شرایط کمک چندانی به بیمار نمی کند. اما دانستن این نکته بسیار ضروری است که اگر آنژین صدری و درد قفسه سینه چند دقیقه بعد از استراحت  یا مصرف قرص زیرزبانی آرام نشود، احتمال حمله قلبی وجود دارد و باید سریعا بیمار به بیمارستان مراجعه کند و یا اینکه با پزشک سریع مشورت کند.

  1. انفارکتوس حاد میوکارد

زمانی که خون به یک قسمتی از قلب نرسد و یا خونرسانی  به اندازه کافی نباشد، انفارکتوس حاد میوکارد اتفاق می افتد. در این شرایط ممکن است علاوه بر قلب شانه، بازو، کمر، گردن یا فک هم تیر بکشند و یک شرایط اورژانسی را برای بیمار ایجاد کند.

انفارکتوس با نفس نفس زدن، ضعف، حالت تهوع و استفراغ همراه می شود. معمولا بالای ۳۰ دقیقه طول می کشد  و به شکل ناگهانی ایجاد می شود.

این درد مانند درد آنژین ولی با شدت بیشتر است. در این بیماران تجویز داروی فیبرینولیتیک (داروی شکننده لخته خون)، که باعث شکسته شدن لخته خون در قلب می شود و همین طور روش های آنژیو قلب و آنژیوپلاستی قلب لازم و ضروری است.

پس از انجام درمان های ضروری، بیمار بایست تحت نظر متخصص قلب باقی بماند.

  1. پریکاردیت یا التهاب آبشامه

یکی از مواردی است که باعث تیر کشیدن قلب می شود، این درد پلورتیک است (درد پلورتیک یعنی: دردی که با تغییر وضعیت بیمار تغییر می کند. تغییر حالتهایی مثل نشستن و خوابیدن و غیره). مدت زمان آن متغیر است. درمان این بیماری، درمان دارویی است و البته در مواری لازم است پزشک با گذاشتن لوله، آب اضافی دور قلب را تخلیه کند.

دلایل عروقی

 

  1. دایسکشن آئورت

دایسکشن آئورت، هم از دلایل دیگر تیر کشیدن قلب است. درد شدید و ناگهانی در قفسه سینه یا پشت. دلیل این بیماری پاره شدن لایه داخلی و پوشاننده آئورت است. اگر لایه بیرونی آئورت پاره شود و خون به بیرون از آئورت می ریزد؛ و این بسیار کشنده و خطرناک است.

در تصویری که می بینید محل پارگی رگ مشخص است. اگر پرده بیرونی هم دچار پارگی شود آن زمان بیمار شرایط خطرناکی پیدا می کند.

شکل دایسکشن عروق

در این بیماری متخصص قلب و عروق باید یک جراحی باز انجام دهد و آئورت را ترمیم کند. یا با کمک استنت رگ بیمار را ترمیم کند. این شرایطی اورژانسی است و باید به سرعت اتفاق بیافتد. کاهش هوشیاری، ضعف یکطرفه دست و پا – علایم شبیه به سکته مغزی، ضعف و بیحالی شدید، احساس تنگی نفس ناگهانی از دیگر علائمی است که دایسکشن آئورت با آن همراه می شود. پس اگر بیماری را با این شرایط دیدید؛ خیلی سریع او را به بیمارستان منتقل کنید.

  1. آمبولی ریه

اگر یک لخته خون در ریه قرار بگیرد، این درد شدید و ناگهانی قلب را ایجاد می کند. آمبولی ریه علاوه بر تیرکشیدن قلب (منظور تیر کشیدن در ناحیه قفسه سینه است)، تنگی نفس، رنگ پریدگی، تپش قلب و همین طور تپش هم ایجاد می کند.

  1. بالا رفتن فشار ریوی یا Pulmonary hypertension

بالا رفتن فشار ریوی هم یکی دیگر از دلایلی است که باعث ایجاد آنژین صدری و درد تیرکشنده در ناحیه قلب (نه در خود قلب) می شود. علائم این بیماری بسیار کند ظاهر می شوند. ممکن است بیمار تا مدتها بعد از اینکه دچار بیماری شده است، از آن بی اطلاع باشد. در نتیجه خیلی دیر به پزشک مراجعه کند. علائم دیگر آن تنگی نفس، خستگی، سرفه، تورم در مچ و پاها و همین طور غش باشد.

بیماری که می تواند با نارسایی قلبی و همین طور کم تحمل شدن در فعالیت های بدنی همراه شود. علت این بیماری بالا رفتن فشار خون در سرخرگ ها یا سیاه رگ های ریوی (به طور کلی عروق شش ها) است.

در ادامه برای درک این که آیا بیماری شما از این نوع است یا خیر؟ بدانید این درد زیر جناق سینه است و با ورزش تشدید می شود.

دلایل ریوی:

 

  1. پنومنی یا ذات الریه

ذات الریه یا پنومونیا Pneumonia هم از دیگر بیماری هایی است که با درد قفسه سینه مرتبط می شود. در تحقیقاتی که پزشکان داشته اند، متوجه شدند؛ تقریبا ۲۰ درصد از کسانی که دچار ذات الریه شده اند، درد قلبی و مشکلات قلبی هم دارند. بیماری پنومونی ناشی از ویروس، باکتری و یا در موارد کمتر انگل و قارچ ایجاد می شود.

تب، لرز و مشکلات تنفسی، سرفه، درد درناحیه قفسه سینه از علائم پنومونی است. پس اگر درد شدید در قفسه سینه داشتید (یا به اصطلاح قلبتان تیر می کشد) و این با مشکلات تنفسی همراه شده است یا سرفه و تب هم داشتید به ذات الریه شک کنید.

اگرچه این یک حمله قلبی نیست ولی می تواند یک مشکل ریوی شدید باشد. پس باید سریع پزشک را در جریان بگذارید. این درد می تواند در موارد شدید مشکلات کلیوی هم ایجاد کند پس خوددرمانی ممنوع، بی توجهی ممنوع.

  1. تراکئوبرونشیت حاد

این بیماری ناشی از التهاب برونش (قسمتی از دستگاه تنفسی) و یا نای است. اگر در اثر عفونت ویروسی یا باکتریایی باشد مسری است وگرنه به خودی خود مسری نیست. این بیماری در اثر سرفه؛ درد و سوزشی در ناحیه پشت جناغ در ناحیه میانی سینه ایجاد می کند (که به اصطلاح بیمار می گوید قلبم می سوزد یا تیر می کشد.) در کنار این دو علامت تب یا لرز، تعریق شبانه، سردرد و ضعف عمومی هم اتفاق می افتد.

  1. پنوموتوراکس خودبخودی

اگر  هوا بین ریه و قفسه سینه قرار بگیرد؛ باعث می شود تا ریه ها به شکل کامل باز نشوند. این موضوع خود به خود ریه را تخریب می کند و درد سینه را ایجاد می کند. علائم اصلی شامل تنگی نفس، افزایش تعداد تنفس، درد سینه، سرفه، اضطراب و افزایش ضربان قلب است. این هوای  جمع شده (در پرده جنب) به ریه فشار وارد می کند و مانع تنفس می‌شود. به همین دلیل هواجنبی فشارنده یا همان پنوموتوراکس باید به سرعت درمان شود.

دلایل مرتبط با دستگاه گوارش:

 

  1. بیماری GERD یا سوء هاضمه

ار دیگر دلایل درد قفسه سینه، همین سوء هاضمه است. بیماران زیادی با علامت درد قفسه سینه یا همان حالت اصطلاحا تیر کشیدن قلب مراجعه می کنند و پزشک پس از بررسی به این بیماری می رسد.

این زمانی اتفاق می افتد که اسید معده به سمت مری حرکت می کند. در حقیقت این حالت درد و سوزش در مری اتفاق می افتد و به تصور بیمار قلب دچار تیر کشیدن شده است.

  1. زخم معده

همانطور که دیدید، بسیاری از دردهایی که در ناحیه قفسه سینه ایجاد می شوند ناشی از بیماری خود قلب نیستند. زخم معده هم می تواند باعث تیرکشیدن قلب شود. (این تیر کشیدن هم ناشی از قلب نیست و فقط دردی است که در ناحیه قفسه سینه می پیچد) بیمار چون درد را در محل قفسه سینه احساس می کند، به اشتباه تصور می کند این یک حمله قلبی است.

بیماری در کیسه صفرا و پانکراتیت (عفونت حاد در لوزوالمعده) هم از دیگر بیماری هایی هستند که همین مشکل را برای بیمار ایجاد می کنند. بنابراین اگر با تیرکشیدن و درد ناگهانی در قفسه سینه مواجه شدید، نباید نگران شوید و فقط به دنبال دلیل ایجاد آن باشید.

در نهایت درد قلب اشکال مختلف دارد

درد های قلبی  ممکن است به اشکال مختلفی ظاهر شوند. دردی که حالت یک درد خفیف اما ماندگار داشته باشد، دردی که مانند یک سوزش در قلب باشد که به اصطلاح عوام می گویند قلبم می سوزد. دردی که حالت تیر کشنده، شدید، ناگهانی و گذرا داشته باشد.

گاهی درد تنها در قفسه سینه نیست، ممکن است درد به شانه ها یا کتف برسد. تیر بکشد یا به ناحیه پشتی کشیده شود. هر کدام از این حالت ها دلایل خودش را دارد، ولی به هر حال درد در ناحیه قفسه سینه را نباید نادیده گرفت.

هر کدام از بیماری هایی که در بالا آورده شد و البته برخی بیماری هایی که باز هم باید به این لیست اضافه شوند، نیاز به بررسی و درمان دارند. متاسفانه در موارد بسیاری بیماران شروع به خود درمانی می کنند.  برخی از داروهای گیاهی و عطاری ها استفاده می کنند و همین که تشخیص درستی برای بیماری شان داده نمی شود باعث حاد تر شدن و از دست رفتن  زمان می شود.

اولین و مهمترین توصیه این است که برای  بررسی این درد به علائمی که همراه آن هستند توجه کنید. اگر هر کدام از علائم را دیدید به پزشک مربوطه (متخصص قلب، متخصص ریه، متخصص دستگاه گوارش) مراجعه کنید.

اگر با دانستن مطالب فوق باز هم سوالی در ذهنتان هست حتما در کامنت ها از ما بپرسید.

:منابع

https://www.nhlbi.nih.gov/health/pneumonia

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/coronary-angiogram/about/pac-20384904

 

همین الان مشاوره بگیر