دکتر صادقی قهرودی
متخصص قلب و عروق ، آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی

سی تی آنژیو بهتر است یا آنژیوگرافی؟

سی تی آنژیو بهتر است یا آنژیوگرافی

برای کسانی که در معرض بیماری‌ های عروقی قرار دارند آزمایشات تصویربرداری اهمیت بسیار زیادی دارد متخصص غدد برای تشخیص بهتر میزان بیماری و درمان مناسب و استفاده از روش های به جهت بهبود از سیتی آنژیو و آنژیوگرافی استفاده می‌کند. اما سوالات متعددی در این موضوع وجود دارد، که در این مقاله در رابطه با سی تی آنژیو و آنژیوگرافی توضیحاتی را در اختیار شما عزیزان قرار داده ایم پس با ما همراه باشید.( دکتر قهرودی متخصص قلب و آنژیوگرافی, سی تی آنژیو بهتر است یا آنژیوگرافی؟ )

سی تی آنژیو بهتر است یا آنژیوگرافی؟
( دکتر صادقی قهرودی متخصص داخلی قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی )

 

بیماری شریان کرونری پلاکت شریان های اطراف قلب جمع می گردد مشکلاتی را به وجود آورد از تجمع بیش از حد پلاک شریان ها را باریک می نماید و جریان خون را کاهش می دهد آزمایشات تصویربرداری مقدار پلاک آن ها را مشخص می‌کند که پلاک ها دارای چه نوعی هستند. سخت است یا نرم و پزشک با استفاده از چه روشی بهتر است آن ها را از بین ببرد معمولا برای کمک به تشخیص بیماری شریان کرونری انجام یکی از آزمایشات تصویربرداری را توصیه می نماید. جراح پلاستیک کرونری سی تی آنژیوگرافی از روش هایی هستند که با استفاده از یک لایه لوله نازک و تو خالی انجام می شود.

آنژیوگرافی ۱۲۹ نازک و توخالی به نام کاتر هست که وارد شریان خون می گردد و امکان دارد دریچه باز باشد و به سمت قلب هدایت خواهد شد و سپس با استفاده از یک ماده حاجب از طریق کاتر فرستاده می شود تا بتوانند از اشعه های ایکس بهتر نمایش داده شود. در روش سی تی آنژیوگرافی از توموگرافی کامپیوتری برای بررسی غیرتهاجمی شریان‌های کرونری استفاده می‌کنند تصویربرداری سی تی از ترکیب اشعه ایکس با تکنولوژی کامپیوتری برای ارائه تصاویر جامع و دقیق استفاده می گردد. سی تی آنژیوگرافی برای شناسی پلاک های سخت تر و پلاک‌ های نرم از سخت قابل تشخیص است و احتمال بروز سکته و مرگ را افزایش خواهد داد از این روش استفاده می کنند این آزمایش غربالگری ماده کنتراست تصویر برداری استفاده می شود.

 

سی تی آنژیوگرافی چیست؟

سی تی آنژیوگرافی (به انگلیسی: CTA (Computed tomography angiography روشی نوین تشخیص پزشکی می‌باشد. سی تی اسکن قلب راهی است که با کمک تکنولوژی اشعه ایکس تصاویر سه بعدی و باکیفیت از قلب ارائه می‌کند. سی تی آنژیوگرافی کرونری نوعی سی تی اسکن قلبی می‌باشد که روی شریان‌های خونرسان به عضلات قلب تمرکز می‌نماید. اغلب، انجام آنژیوگرافی به همراه کاتترگذاری قلبی مناسبترین و بهترین گزینه جهت تعیین گرفتگی و یا محدود شدن این شریان‌ها است. چنانچه فرد از لحاظ ابتلا به بیماری انسدادی شریان کرونری با احتمال کمتر مواجه باشد، این اسکن‌ها گزینه مناسبی هستند.

در این شیوه از دستگاه سی تی اسکن و نیز ماده حاجب مخصوص برای تصویربرداری از رگ‌ها استفاده می‌گردد. ماده حاجب از راه تزریق وریدی، عموما در بازو و یا دست، وارد بدن شده و به کمک این ماده از رگ‌ها و بافت‌های درون بدن مثل مغز، گردن، قلب، ریه‌ها، کلیه‌ها و پاها تصویربرداری انجام خواهد شد. در شرایطی که پزشک ناهنجاری‌ را در رگ‌ها و عروق اندام بدن تشخیص بدهد احتمال دارد که برای بیمار سی تی آنژیو تجویز نماید. اطلاعاتی که از سی تی آنژیو کسب می‌شود به تشخیص و درک بهتر وضعیت بیمار کمک می‌نماید. امروزه جهت درمان بعضی از بیماری‌های قلبی و عروقی از آنژیوگرافی استفاده می‌­گردد. این امر منجر شده که بسیاری از اشخاص تصور کنند که آنژیوگرافی نوعی جراحی برای درمان بیماری و مشکلات قلبی می‌باشد.

 

( دکتر قهرودی متخصص قلب و آنژیوگرافی, سی تی آنژیو بهتر است یا آنژیوگرافی؟ )

حتما این مطلب را هم میپسندید…

سی تی آنژیو بهتر است یا آنژیوگرافی؟
( دکتر صادقی قهرودی متخصص داخلی قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی )

 

علت انجام سی تی آنژیو

همانطور که می‌ دانید عملکرد دقیق قلب و کارکرد درست سایر شریان ها نقش بسیار مهمی بر عملکرد بدن داشته و هرگونه اختلال در عروق و رگ ها می‌ تواند منجر به بروز آسیب‌ های جدی در سایر اندام های بدن شود. امروزه پزشکان و متخصصان با استفاده از روش های تشخیصی نوین و البته دقیق سعی دارند کلیه عروق و شریان های اصلی را بررسی کرده تا اگر گرفتگی و انسدادی وجود داشته باشد خیلی سریع و فوری برطرف نمایند تا بتوانند خونرسانی به بخش های مختلف بدن را به درستی فراهم سازند. اما یکی از روش های مناسب و کاربردی برای بررسی رگ ها سیتی آنژیو می باشد که به این واسطه پزشکان می توانند سایر ناهنجاری های مختلف را در بخش‌ های مختلف بدن به ویژه قفسه سینه بررسی کنند.

هر کدام از شریان ها اگر با آسیب های کوچک و ناچیز هم مواجه شوند به مرور زمان مضرات و آسیب های ناشی از آن را در بخش‌ های مختلف بدن مشاهده خواهید کرد. از این رو پزشکان برای تشخیص سایر بیماری‌ ها و بررسی چگونگی خونرسانی به سایر ارگان ها به ویژه مغز با این روش عملکرد دقیق قلب و تمامی بخش های وابسته را بررسی کرده تا اگر عارضه پنهان سلامت بدن را تهدید می‌ کند به این واسطه مشخص شود. یکی از روش های کاربردی از نظر تمامی متخصصانی که در زمینه قلب فعالیت دارند سیتی آنژیو است کا با در اختیار داشتن دستگاه های نوین و آموزش های تکمیلی در این زمینه می‌ توانند از این روش تشخیصی استفاده کرده و همواره سلامت مراجعین را حفظ می‌ کنند.

سیتی آنژیو یکی از روش‌ هایی است که باعث میشود هرگونه اختلالات کوچک و پنهان به راحتی نمایان شده و سلامت افراد حفظ خواهد شد و از سایر بیماری‌ ها و آسیب های شدید تر محفوظ می مانند. نکته قابل توجه که باید در مورد سی تی آنژیو بدانید این است که پزشکان به این واسطه تمامی عروق خونی در سایر اندام های بدن را بررسی می‌ کنند. اگر پزشکان بخواهند به واسطه سیتی آنژیو عملکرد عروق مغز، قلب، لگن، گردن و قفسه سینه را ارزیابی کنند. این شرایط به راحتی برای آنها فراهم است و متخصصان خون رسانی به بخش‌ های دیگر مانند پاها، انگشتان، بازوها و دست ها را به واسطه سیتی آنژیو ارزیابی می‌ کنند و اگر مشکل وجود داشته باشد خیلی سریع به این عارضه پی خواهند برد.

لازم به ذکر است که برای تشخیص انواع تومورها، جراحات، گرفتگی و حتی پارگی عروق سیتی آنژیو بهترین روش از نظر متخصصین قلب است و با توجه به عملکرد درست سایر دستگاه‌ ها و دقت بسیار زیاد این روش تشخیصی پزشکان با یک بار انجام سی تی آنژیو می توانند اطلاعات لازم را در مورد عروق کسب کرده و در صورت نیاز روند درمان را آغاز خواهند کرد. بسیاری از آسیب‌ ها و مشکلاتی که برای سایر اندام‌ های حیاتی بدن مانند مغز اتفاق می‌ افتد در صورت عدم خونرسانی صحیح است و می‌ تواند به آسیب‌ ها و مشکلات بسیار بزرگ تبدیل شده و سلامت بدن را به خطر می‌ اندازد. با این حال سیتی آنژیو در این شرایط بهترین گزینه برای بررسی بخش های پنهان بدن است و تمامی عروق و شریان ها تک به تک با دقت زیاد بررسی شده و اگر اختلالی در عملکرد آنها وجود داشته باشد سریعا مورد ارزیابی قرار گرفته و روند درمان آغاز می گردد.

 

( دکتر قهرودی متخصص قلب و آنژیوگرافی, سی تی آنژیو بهتر است یا آنژیوگرافی؟ )

حتما این مطلب را هم میپسندید…

سی تی آنژیو بهتر است یا آنژیوگرافی؟
( دکتر صادقی قهرودی متخصص داخلی قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی )

 

موارد بررسی سی تی آنژیوگرافی

  • مغز
  • گردن
  • شکمی‌مانند کلیه، کبد و…
  • لگن
  • پاها
  • قلب
  • قفسه سینه
  • دست و بازو

 

سی تی آنژیوگرافی برای چه کسانی مناسب می‌باشد؟

در مجموع، بزرگسالان، کودکان و نوزادان هم می‌تواننند بدون داشتن عوارض جانبی CTA را انجام دهند. با این حال، CT آنژیوگرافی به طور رایج و شایع برای بزرگسالان توصیه می‌گردد و برای حل مشکلات گسترده استفاده می‌شود.

Computed tomography angiography احتمال دارد برای اشخاصی که حساسیت شناخته شده به رنگ استفاده شده دارند مناسب نیست. ممکن است متخصصان و پزشکان در موارد ذیل از راه جایگزینی بجای این فرایند استفاده نمایند:

  • سابقه حساسیت به رنگ استفاده شده در سی تی آنژیوگرافی
  • فشار خون و یا ضربان قلب ناپایدار
  • نقص عملکرد در کلیه‌ها

 

آنژیوگرافی چیست؟

آنژیوگرافی آزمایش تصویربرداری می‌باشد که با کمک اشعه ایکس، رگهای خونی بدن را مشاهده می‌نماید. نتیجه کسب شده از آنژیوگرافی را آنژیوگرام می‌نامند. این آزمایشات جهت بررسی عروق و یا رگهای باریک، مسدود، بزرگ شده و بدشکل در خیلی از قسمت‌های بدن از قبیل مغز، قلب، شکم و پاها استفاده می‌گردد. آنژیوگرافی عروق کرونر می‌تواند به بررسی و تشخیص بیماری قلبی کمک نماید و شایعترین نوع روش کاتتریزاسیون قلبی می‌باشد.
وعروق در طی آنژیوگرافی عروق کرونر، یک نوع رنگ که توسط دستگاه اشعه ایکس قابل رویت است به عروق خونی قلب تزریق می‌گردد. دستگاه اشعه ایکس با سرعت تصاویری را دریافت می‌کند. در صورت الزام، پزشک خواهد توانست شریان‌های قلب گرفته شده توسط لخته (آنژیوپلاستی) را با آنژیوگرافی کرونر باز نماید.

 

( دکتر قهرودی متخصص قلب و آنژیوگرافی, سی تی آنژیو بهتر است یا آنژیوگرافی؟ )

حتما این مطلب را هم میپسندید…

سی تی آنژیو بهتر است یا آنژیوگرافی؟
( دکتر صادقی قهرودی متخصص داخلی قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی )

 

چرا آنژیوگرافی برای افراد تجویز می‌شود؟

پزشک در صورت وجود نشانه‌های زیر احتمال دارد که توصیه به انجام آنژیوگرافی عروق کرونر نماید:

  • علائم و نشانه بیماری عروق کرونر، مثل درد قفسه سینه
  • نقص قلبی که با آن متولد شده‌اید یا همان بیماری مادرزادی قلب
  • نتیجه غیر طبیعی تست استرس قلبی غیرتهاجمی
  • درد در قفسه سینه ، فک و گردن و یا بازوها که با آزمایشات دیگر قابل توضیح نمی‌باشد.
  • درد جدید و یا افزایش درد در قفسه سینه
  • مشکلات دیگر عروق خونی و یا آسیب دیدگی در قفسه سینه
  • مشکل دریچه قلب که به جراحی نیاز دارد

 

تفاوت سی تی آنژیو با آنژیوگرافی در چیست؟

  1. در جراحی آنژیوگرافی قلب، لوله‌­ای با نام “کاتتر” از راه شریان کشاله ران و یا شریان دست وارد بدن می‌گردد. سپس به طرف عروق کرونری هدایت خواهد شد.
  2. آنژیوگرافی نسبت به سایر عمل­‌ها بسیار کم خطرتر می‌باشد. ولی باز هم یک جراحی تهاجمی‌به حساب می‌آیند که در آن کاتتر و مواد شیمیایی وارد بدن می­‌شوند و احتمال دارد مشکلاتی را برای بیمار ایجاد نمایند.
  3. یک راه ­حل‌ برای حل این مسئله، سی تی آنژیوگرافی می‌باشد. همانطور که گفتیم در این روش متخصصان، قلب و عروق آن را از طریق سی تی اسکن مورد بررسی قرار می‌دهند.
  4. سی تی بسیار ساده تر از آنژیوگرافی بوده و تقریبا هیچگونه خطری برای بیمار نخواهد داشت.

 

تفاوت سی تی آنژیو و آنژیوگرافی

  • شریان کرونری رایج ترین روش برای شناسایی تنگی شریان کرونری یا باریک شدن شریان می باشد که امکان دارد با استفاده از استند گذاری یا جراحی پیوند عروق می‌شود.
  • در این موارد از آنژیوگرافی هم برای تشخیص و برای درمان در یک جلسه استفاده می‌کنند تصاویر بسیار دقیق است از این رو اغلب برای کسانی که بیماری شریان کرونری دارند توصیه می گردد سی‌این روشی دقیق و نسبتاً بدون درد خواهد بود.
  • که نتیجه آن برای تشخیص پزشک کافی می‌باشد و برای بیمارانی که مشکل جدی ندارند دقت آن حدود ۹۵ تا ۹۹ درصد گزارش شده است این روش می تواند بیماری شریان کرونری را برای افراد صورت کامل رد کند.
  • یا در صورت لزوم به عنوان یک ابزار موثر و آینه مورد استفاده قرار بگیرد این روش همچنین به آماده سازی بسیار کمی احتیاج درد و دوره نقاهتی نخواهد داشت.

 

( دکتر قهرودی متخصص قلب و آنژیوگرافی, سی تی آنژیو بهتر است یا آنژیوگرافی؟ )

حتما این مطلب را هم میپسندید…

سی تی آنژیو بهتر است یا آنژیوگرافی؟
( دکتر صادقی قهرودی متخصص داخلی قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی )

 

مزایای آنژیوگرافی قلب

  • نسبت به عمل جراحی باز بسیار کم خطر‌تر می‌باشد و امکان تشخیص و نیز درمان بیماری با کمک آن وجود دارد.
  • دوران نقاهت کوتاه و مراقبت‌های بعد از آن نسبت به عمل باز خیلی ساده‌تر است.
  • تشخیص دقیق و امکان رویت و ارزیابی عروق قلبی با کیفیت بسیار بالا
  • تقریباً در تمام بیمارستان‌ها و توسط پزشک متخصص قابل انجام می‌باشد. این امر در کاهش هزینه و زمان موردنیاز جهت انجام آن موثر است.

 

معایب آنژیوگرافی قلب

  • احتمال ایجاد عفونت در ناحیه زخم کاتتر
  • احتمال سکته قلبی و یا سکته مغزی در حین انجام آنژیوگرافی که البته بسیار نادر می‌باشد.
  • ایجاد حساسیت به ماده رنگی و همچنین اشعه ایکس
  • تپش قلب و نامرتب شدن ضربان قلب
  • بروز مشکل کلیوی
  • ضعف، حالت تهوع و استفراغ در بعضی موارد

 

( دکتر قهرودی متخصص قلب و آنژیوگرافی, سی تی آنژیو بهتر است یا آنژیوگرافی؟ )

حتما این مطلب را هم میپسندید…

سی تی آنژیو بهتر است یا آنژیوگرافی؟
( دکتر صادقی قهرودی متخصص داخلی قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی )

 

مزایای سی تی آنژیوگرافی

  • سی تی آنژیوگرافی ممکن است نیاز به عمل جراحی را برطرف نماید.
  • اگر بعد از سی تی آنژیو هنوز به جراحی نیاز باشد این عمل دقیق‌تر خواهد بود.
  • سی تی آنژیو به بیهوشی و داروی مسکن نیاز ندارد.
  • جهت تشخیص انسداد شریان‌ کرونری قلب، روشی بسیار مفید می‌باشد.
  • هزینه انجام این روش عموما کمتر از آنژیوگرافی معمولی خواهد بود.
  • سی تی آنژیو سریع، راحت و بدون درد بوده و به نسبت آنژیوگرافی پیچیدگی و خطرات کمتری دارد.
  • سی تی آنژیوگرافی، جزئیات آناتومی‌بیشتر و دقیق تری را به نسبت آنژیوگرافی معمولی و ام آر آی فراهم می‌کند.
  • بعد از انجام سی تی آنژیوگرافی هیچ تشعشی درون بدن بیمار باقی نخواهد ماند.
  • اشعه ایکس بکار رفته در این شیوه هیچ نوع عوارض جانبی فوری ندارد.

معایب سی تی آنژیوگرافی

  • قرار گرفتن در معرض تشعشعات، تا حد کمی‌درصد ابتلا به سرطان را با خود همراه دارد.
  • چنانچه سابقه حساسیت به مواد حاجب داشتید، احتمالا پزشکتان داروهای خاصی برای شما تجویز نماید.
  • در بیمارانی که خطر از کار افتادن کلیه‌ها وجود دارد و افرادی که عملکرد کلیوی خوبی ندارند، احتمالا استفاده از مواد حاجب یددار سبب آسیب بیشتری به عملکرد کلیه گردد.
  • در صورتی که مقدار زیاد از مواد حاجب از کنار ناحیه تزریق نشت کند و به زیر پوست برود، ممکن است به پوست و رگ‌ها و عصب‌های بیمار آسیب وارد کند.
  • خانم‌ها می‌بایست حتماً احتمال بارداری را به پزشک و تکنسین تصویربرداری اطلاع بدهند.
  • سازندگان مواد حاجب اعلام نمودند که مادران باید تا ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد از انجام سی تی آنژیو از شیردهی به نوزدشان پرهیز نمایند.

 

( دکتر قهرودی متخصص قلب و آنژیوگرافی, سی تی آنژیو بهتر است یا آنژیوگرافی؟ )

همین الان مشاوره بگیر